Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

O ΑΣΤΕΡΙΞ ΣΤΗΝ "ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ"- ΚΟΜΙΚ-ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ-ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ

O ΑΣΤΕΡΙΞ ΣΤΗΝ «ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ» ΤΟΥ… ΚΑΖΟΥΛΛΕΙΟΥ
Γνωριμία με τα κόμικ ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο πλαίσιο του πρότζεκτ της Α’ Λυκείου
O Aστερίξ, ο Sandman, o Κόρτο Μαλτέζε και μία χορεία από δυναμικούς χαρακτήρες και πολύπλευρους δημιουργούς μάς συστήθηκαν την Τετάρτη, 14/3/12, μέσω της Δρ. Μαριάννας Μίσιου, ειδικής στη διερεύνηση των εφαρμογών των κόμικ στην εκπαίδευση. Με γλαφυρό επικοινωνιακό λόγο, πλούσιο εποπτικό υλικό και ανοιχτό διάλογο με τα παιδιά, η Δρ. Μίσιου οργάνωσε μία περιπετειώδη περιήγηση αρχικά στις απαρχές των κόμικ (ξέρατε ότι το πρώτο κόμικ ανάγεται στα…1300 π.Χ.?), στη συνέχεια στην εξελικτική τους πορεία μέχρι σήμερα και στις ποικιλώνυμες τεχνικές και την ειδική ορολογία τους, οδηγώντας μας στο τελικό «ζητούμενο», την αξία, την ποικιλία και δραστικότητα των εφαρμογών των κόμικ στην εκπαίδευση αλλά και τη σημασία τους ως αυτόνομο είδος. Τα παιδιά, γοητευμένα και προβληματισμένα, επιδόθηκαν με ζήλο σε εκπαιδευτική δράση στην τάξη, με επίκεντρο τον Ξένο, τον Άλλο, την ετερότητα, με αφόρμηση την περίφημη σειρά Ο Αστερίξ σε…διάφορες χώρες. Βιωματικά, ερευνητικά και ομαδοσυνεργατικά, οι μαθητές ανακάλυψαν και κατεργάστηκαν κριτικά τα στερεότυπα για τον Ξένο και τα συνέκριναν με όσα, κυρίως ανεπαίσθητα, είχαν σωρεύσει οι ίδιοι. Η Δρ. Μίσιου αποχαιρέτησε τα παιδιά με μία δημιουργική ανάθεση εργασίας, να συμπληρώσουν μόνα τους τα «μπαλονάκια», γινόμενα συνδημιουργοί των Γκοσινύ και Ουντερζό, αποσπασματικών σελίδων από την επίσκεψη του Αστερίξ στην Αρχαία Ελλάδα και να ανασυνθέσουν, σε ελεύθερη σειρά, τις δοθείσες σελίδες σε μία «νέα» δική τους ιστορία. Η όλη εκπαιδευτική δράση όχι μόνο κατέρριψε στερεότυπα για τα κόμικ ως απλά «Μίκυ Μάους», αλλά και ανέδειξε την αξία τους ως μαθησιακό εργαλείο και όχι μόνο. Καλλιεργήθηκε, παράλληλα, η φιλαναγνωσία και φωτίστηκε βασικός άξονας του πρότζεκτ «Όμορφη πόλη», η πολυπολιτισμικότητα της Ρόδου. Με τη γενική απαίτηση των μαθητών και την εξίσου ισχυρή επιθυμία της εισηγήτριας Δρ. Μίσιου και της συντονίστριας Καλλιόπης Κουντούρη, η συνεργασία αυτή έχει μέλλον.


Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΤΑ ΚΟΜΙΚ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΜΑΣ, "ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ", ΕΧΕΙ ΤΗ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ 14/3/1/2, ΤΗ ΔΡ. ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΙΣΣΙΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΙΚ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ.

http://www.youtube.com/watch?v=yZIUM-5o9-0&feature=related

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΜΑΣ "ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ" ΣΤΟ BLOG TOY

omorfipoliproject.blogspot.com TO BLOG TOY PROJECT ΜΑΣ!

ΣΤΟ ΒLOG filanagnosiacs1 ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ omorfipoliproject.

ΑΝΑΓΝΩΘΙ, ΤΕΚΝΟΝ!!! ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

"ΡΟΔΙΑΚΗ", 26/2/12 > http://www.rodiaki.gr/article.php?id=165448&catid=1&subcatid=37

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ>

«Όταν είχα χρήματα, αγόραζα βιβλία. Αν περίσσευαν χρήματα, αγόραζα φαγητό»
Έρασμος
ΑΝΑΓΝΩΘΙ, ΤΕΚΝΟΝ!!!
Ένας λόγος περί φιλαναγνωσίας
Ο μικρός Λέο απεχθανόταν τα βιβλία. Ζούσε όμως σε ένα άντρο φιλαναγνωσίας. Οι γονείς του έντυναν τους τοίχους με την πιο ζωντανή «ταπετσαρία» από χιλιάδες τίτλους βιβλίων.  Ο μικρός Λέο ασφυκτιούσε ανάμεσα στα νεκρά , όπως νόμιζε, χάρτινα σώματα και στους αφόρητους ψιθύρους από χιλιάδες άγνωστες λέξεις και ονόματα. Οι γονείς του έβλεπαν το παραπέτασμα αντίδρασης που ύψωνε το παιδί και με τη σοφία ενός βετεράνου βιβλιοφάγου ποτέ δεν πίεσαν. Όπως κάθε φιλία, έτσι και η φιλαναγνωσία δεν επιβάλλεται, καλλιεργείται. Παντού, λοιπόν, στο σπίτι οι ρέκτες- συνωμότες του γραπτού λόγου άφηναν, απλώς απίθωναν σε καίρια σημεία, βιβλία, με τη σκηνοθετημένη ανεμελιά ενός αβίαστου «εγκλήματος». Ακόμα και το έσχατο καταφύγιο του μικρού Λέο, η…τουλέτα, αλώθηκε από οχληρά βιβλία. Το κρυφτούλι συνεχιζόταν καιρό. Τα βιβλία κατέβαιναν από το ράφι, ενσωματώνονταν στην καθημερινή ζωή του παιδιού, ώσπου, μία μέρα, όπως λαμβάνονται οι περισσότερες σημαντικές αποφάσεις στη ζωή των ανθρώπων, έτσι και ο Λέο αποφάσισε να ανοίξει ένα βιβλίο. Η ρομαντικής κοπής «κατάλληλη στιγμή» έφερε το Λέο σε συναστρία με το βιβλίο, ευθυγραμμίστηκαν τα σύμπαντα, και, ιδού,…εγένετο φως. Και, ιδού, ο Λέο Μπουσκάλια, (Leo Buscaglia), επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (+1998), συγγραφέας του παγκόσμια γνωστού «Να ζεις, ν’ αγαπάς και να μαθαίνεις», έζησε αγαπώντας να μαθαίνει με όχημα και το βιβλίο.
Η ιστορία του Μπουσκάλια είχε happy end. Δε σημαίνει πως κάθε παρακίνηση φιλαναγνωσίας τελεσφορεί κατά παρόμοιο τρόπο. Πολλοί γονείς, εκκινώντας ασυναίσθητα από τις στρεβλώσεις που οι ίδιοι είχαν υποστεί σε παιδική-νεανική ηλικία σε σχέση με τη αυταρχική «προτροπή» να διαβάζουν «εξωσχολικά» βιβλία, «παρακινούν» ή καλύτερα πειθαναγκάζουν παιδιά και νέους να διαβάζουν βιβλία, γιατί «κάνουν καλό», κατ’ αναλογία με τον τρόπο που οι παππούδες μας έδιναν στανικά το μουρονόλαδο στους γονείς μας για την υγεία τους. Αρκετοί πάλι  γονείς του σήμερα, συσχετίζοντας τη λογοτεχνία, ειδικά, με το γλωσσικό μάθημα της Έκθεσης, συναρτούν το ρέοντα, συμβολικό, εκφραστικό λόγο με το «δοκιμιακό» ύφος αυτού του συχνά απεχθούς-επαχθούς υβριδίου-«μαθήματος»: ένας εκτρωματικός συσχετισμός, καλοπροαίρετος μα και ασυνάρτητος και εν πολλοίς άκαρπος. Και δε λείπει μια μεγάλη μερίδα γονέων που απλώς…ντύνει, ταΐζει και μεταφέρει το παιδί από μάθημα σε μάθημα, οπότε το λεγόμενο «εξωσχολικό βιβλίο» είναι μια πολυτέλεια, ένα περιττό στολίδι που μας αφορά, μόνο εάν κάποιος φιλότιμος-φιλαναγνώστης ή απλώς…in διδάσκων αναθέσει εργασίες τύπου «διαβάστε ένα βιβλίο και γράψτε για αυτό».
Μέσα στην εκπαιδευτική…ανατριχίλα μας διαμορφωθείσας καθημερινότητας, λοιπόν, πολλοί διδάσκοντες, εκκινούμενοι ο καθείς από διαφορετικά ελατήρια –που κυμαίνονται συνήθως μεταξύ «υποχρέωσης», νέου αναλυτικού προγράμματος και ατομικής έφεσης στη φιλαναγνωσία- αναθέτουν εργασίες με επίκεντρο ή και «θύμα» το λογοτεχνικό βιβλίο. Η θολή στοχοθεσία και η ακατέργαστη μεθοδολογία συχνά αποδίδουν και θολά αποτελέσματα. Ένα πενιχρό κέρδος- πλην όμως κέρδος- είναι ασφαλώς ότι μια μεγάλη μερίδα μαθητών θα διαβάσει έστω ένα βιβλίο, θα το κατεργαστεί έστω πρωτογενώς και θα αποπειραθεί να το παρουσιάσει. Από κει και πέρα, η αποσπασματικότητα της προσπάθειας φαίνεται να αναιρεί μακροπρόθεσμα την αξία της. Η γνωστή φράση που λέει «Να φοβάσαι τον άνθρωπο του ενός βιβλίου» εδώ προσλαμβάνει άλλο νόημα. Ο μαθητής «του ενός βιβλίου» είναι κατ’ ευφημισμόν μονόφθαλμος.
Δεν υπάρχουν αλάνθαστες «συνταγές» διέγερσης της αγάπης για το λογοτεχνικό βιβλίο. Ο έφηβος  είναι δύσκολος, ακατέργαστος, πιεσμένος, χορτασμένος από τα υποπροϊόντα του οπτικού πολιτισμού. Το βιβλίο φαντάζει απόμακρο, απαρχαιωμένο, χρονοβόρο. Ο έφηβος συγχέει το γραπτό λόγο κάθε μορφής με τη «βία» και τον καταναγκασμό των σχολικών μαθημάτων. Το συχνά αποκρουστικό στο φιλαγνωσιακό ζήλο του έωλο φιλολογικό στυλ προσέγγισης απωθεί, δεν ελκύει. Συνταγές, λοιπόν, απόλυτης επιτυχίας δεν υπάρχουν. «Έτοιμες λύσεις» έχουν περιορισμένη απόδοση. Υπάρχουν, όμως, οργανωμένοι και δόκιμοι τρόποι προώθησης της φιλαναγνωσίας, τεχνικές αφύπνισης ενδιαφέροντος και δράσεις που συνδυαστικά αυξάνουν τις πιθανότητες να προκύψουν μέσα από το μαθητικό πληθυσμός φιλαναγνώστες με ορίζοντα προοπτικής και όχι περιστασιακοί «ματάκηδες» στο βιβλίο.
Ορισμένες σκέψεις πλαισίου: το προσωπικό πάθος και οι εδραίες γνώσεις του διδάσκοντα μπορούν να πυροδοτήσουν, αρχικά και ως ένα βαθμό, αλυσιδωτές αντιδράσεις ζήλου στους μαθητές. Είναι αναγκαίο να παρουσιαστεί, στη συνέχεια,  η σύσταση του βιβλίου ως καίρια εμπειρία, ως πολυδύναμο «εργαλείο» αποκρυπτογράφησης της ζωής, ως αποθετήρα όλων των δυνατών ανθρώπινων συναισθημάτων και ιδεών, ως πυρήνα στον οποίο ανάγονται και από τον οποίο εξακτινώνονται πλήθος αναφορές στον ανθρώπινο πολιτισμό, παρεμβάσεις που ίσως διασπάσουν τα εγκαθιδρυμένα στερεότυπα των παιδιών για τον αμιγώς γνωσιακό ή «ανεδαφικό-ονειροβατικό» χαρακτήρα του βιβλίου. Η ρητορική, πάλι, των διδασκόντων για τη σχεδόν μεταφυσική δύναμη του βιβλίου γειώνει τους μαθητές. Αν είναι κάποιος να πετάξει, δεν κερδίζουμε κάτι υμνολογώντας ακατάσχετα τη δύναμη των φτερών. Τα λογοτεχνικά βιβλία πρέπει να εισαχθούν με τον πλέον φυσικό τρόπο στη σχολική- και όχι μόνο- καθημερινότητα του μαθητή και όχι αποκλειστικά να αναπνέουν στο μάθημα της Λογοτεχνίας. Να μη φαντάζουν αλλότρια, επιβεβλημένα, απόμακρα. Σε συνεργατικό πλαίσιο, αφενός με την αυτενέργεια των διδασκόντων όλων των ειδικοτήτων  και, αφετέρου, πάντα με τη διακριτική αρωγή των εμπλεκόμενων φιλολόγων, γιατί να μη μάθουν τα παιδιά στα Μαθηματικά για το «Θεώρημα του παπαγάλου» και την «Ακολουθία της Οξφόρδης», διάσημα διεθνώς λογοτεχνικά βιβλία που γεφυρώνουν τα Μαθηματικά με τη Λογοτεχνία;
Eννοείται πως η φιλαναγνωσία είναι πιο ευρύστερνη και εγγίζει κάθε σφαίρα γνώσης και έκφρασης πέραν της Λογοτεχνίας. Στην κατεύθυνση αυτή, οι φιλαναγνωστικές πρακτικές, ιδίως στο Γυμνάσιο, εμπλέκουν τα Εικαστικά, τον Η/Υ ακόμα και τη Φυσική Αγωγή. Οι πολλαπλοί γραμματισμοί είναι ίσως, ούτως ή άλλως, το πλέον ζωτικό επιδιωκόμενο στη νέα εκπαιδευτική προοπτική. Βάζοντας μια άνω τελεία στις αρχικές αυτές προτάσεις, θα ήταν απαραίτητο να υπογραμμιστεί ότι η ώρα της φιλαναγνωσίας και οι συνοδευτικές δράσεις μας πρέπει να συνδέονται με την ελευθερία έκφρασης, την ολοκληρωμένη βίωση, την ψυχαγωγία, την αναζήτηση της ατομικότητας και, εντέλει, την προσωπική αλλά όχι άκρατα υποκειμενική ερμηνεία του βιβλίου, αφού το κείμενο είναι από τη φύση του «ανοιχτό» και όχι «κλειστό».
Ποτέ δε συμμερίστηκα τις γενικευτικές-αφοριστικές ωραιολογίες περί της παιδείας ως πανάκειας δια πάσαν νόσον…Ούτε θα συμφωνήσω με τον ιδεαλιστή Έρασμο και το δίλημμα «βιβλίο ή τροφή». Στους χλωμούς και σακάτικους καιρούς μας δε χρειαζόμαστε ιδεοληψίες αλλά νέες ισορροπίες. Ο ηρωικός «δασκαλάκος» είναι μόνο για ταινίες του ’60. Ούτε «ηρωικοί», για να ψωμίζεται αναίμακτα το διάτρητο σύστημα, ούτε «δασκαλάκοι»: τα υποκοριστικά είναι υπό-. Απλώς, όσο μπορώ να κρίνω και από τα αναγκαστικά περιορισμένα μου βιώματα, το βιβλίο, ιδίως το λογοτεχνικό, κάποιες στιγμές έγινε αυτό που, παραφράζοντας τον Ελύτη,  σαν σανίδα έστειλε ο «Θεός».
(Βλέπε: http://www.philanagnosia.gr)
Καλλιόπη Κουντούρη

ΤΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΠΑΝΕ...ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ!

ΜΙΑ ΔΡΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ!

Την Τετάρτη, 22/2/12, στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, σε μία φημισμένη και αναντίρρητα «Όμορφη Πόλη», εκεί που ζουν κι αναπνέουν ακόμα «Μύθοι και Θρύλοι», οι μαθητές των ομώνυμων πρότζεκτ της Α’ Λυκείου αψήφησαν το δριμύ ψύχος και…ζεστάθηκαν πνευματικά στο φιλόξενο, καλαίσθητο και άρτια οργανωμένο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρόδου. Εκεί, στο πλαίσιο μιας εύρυθμης συνεργασίας που προηγήθηκε, ο υπεύθυνος, κ. Αγγελής Αντώνης, και το ευγενικά πρόθυμο προσωπικό, μαζί με τους συντονιστές καθηγητές, Αναστάσιο και Καλλιόπη Κουντούρη, καθοδήγησαν και συνέδραμαν τους φιλαναγνώστες μαθητές στην πρώτη, για τους περισσότερους, συγκροτημένη βιβλιογραφική έρευνα στην κατεύθυνση της συγκρότησης μιας δομημένης και τεκμηριωμένης Ερευνητικής Έκθεσης στο τέλος του τετραμήνου για τα σχετικά πρότζεκτ. Η δράση, όμως, αυτή πήγε πολύ παραπέρα και πιθανώς θα αποδειχτεί πιο μακρόπνοη και θα εξαργυρωθεί ποικιλότροπα στο μέλλον. Η ζωντανή, άμεση, οργανωμένη επαφή με το βιβλίο, η μεθοδολογικά  κατεργασμένη κατεύθυνση και η ζέση που γενεσιουργεί το βιβλίο ως εμπειρία, σε συνδυασμό με το υποβλητικό περιβάλλον, πυροδότησαν μια φιλαναγνωστική και ευρύτερα φιλεπιστημονική έκρηξη που σίγουρα θα έχει γόνιμη συνέχεια!

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΡΟΔΟΥ

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Οπτικοποιημένη ποίηση 2?

Οπτικοποιημένη ποίηση 1?

Όχι ακριβώς, αν θέλουμε να κυριολεκτούμε. Βιντεοσυνθέσεις, κολάζ εικόνων και συναφείς τεχνικές στο ΥΟUTUBE, κάποιες αρκετά καλαίσθητες. Δείτε κάποιες από τις πολλές που μας αρέσουν> για αρχή,

ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ

http://www.youtube.com/watch?v=GcXWDKIYd6Y&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=SWfBAmvIYhg&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=-W-Zzem4bWs&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=R90fzIp_Tng&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=cgC06Ktb94o&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=snHt9KPbhQ0&feature=related&noredirect=1

Greek schoolibs

Σχολικές βιβλιοθήκες: μια γλυκόπικρη ανάμνηση?

Και μία...εναλλακτική βιβλιοθήκη

http://www.youtube.com/watch?v=Zc76IrNIj2w&feature=related της Σάσας από τους "Δύο Ξένους"...

Kινητή βιβλιοθήκη: μια αεικίνητη ιδέα!

Κατεβάστε ελληνικά e-books!

Ένα μικρό αφιέρωμα του netschoolbook.gr

http://www.netschoolbook.gr/vivere1.html

Αφιέρωμα στη ΝΕ  λογοτεχνία
 
α. Ηλεκτρονικά περιοδικά
Ο Διαπολιτισμός είναι το πρώτο ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό, στην ελληνική γλώσσα. Από τα κείμενα που δημοσιεύει τα πιο πολλά είναι ανέκδοτα, αλλά και αυτά που είναι δημοσιευμένα είναι δυσεύρετα ή πολύ σημαντικά για την λογοτεχνική μας ιστορία. Υπάρχουν ενότητες για: πεζογραφία , ποίηση , μελέτες ,συνεντεύξεις. Παρέχει βήμα στους αναγνώστες του καθώς τους θέλει ενεργητικούς και όχι παθητικούς. Κατά δήλωση των δημιουργών του σκοπός του περιοδικού είναι η παρουσίαση όλων των τάσεων και των φωνών που δραστηριοποιούνται στην σημερινή ελληνική και ξένη λογοτεχνική πραγματικότητα, χωρίς αποκλεισμούς και ελιτίστικη διάθεση.

Σύγχρονη Ελληνική ποίηση http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/poetry.html
Πειραματική, περιοδική, μη-κερδοσκοπική, on-line έκδοση για την προβολή και διάδοση των έντυπων εκδόσεων που θεραπεύουν την ελληνική ποίηση.Η σελίδα φιλοξενείται στον κόμβο του Τομέα Τηλεπικοινωνιών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ
 σελίδα περιέχει Λογοτεχνικά περιοδικά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις σελίδες αυτές ο αναγνώστης  θα βρει στοιχεία του περιοδικού, τα περιεχόμενα της πιο πρόσφατης έκδοσής του και κάποια προτεινόμενα από τον εκδότη του ποιήματα.
Το δημιουργό τον ενδιαφέρει κυρίως η ποίηση. Συμπεριλαμβάνει και κείμενα, μετρημένα όμως, και πέραν της ποίησης, φιλοσοφικά, πολιτικά, δοκιμιακού και κριτικού χαρακτήρα
Έχουν καταχωρηθεί τετρακόσια δέκα οχτώ τεύχη σαράντα πέντε περιοδικών, που συνεργάζονται με τον εκδότη της σελίδας. Έτσι προκύπτει μια ανθολογία ποιημάτων με αλφαβητικό ευρετήριο, άμεση πρόσβαση σε οχτακόσιους  Έλληνες ποιητές με δύο χιλιάδες εννιακόσια δώδεκα ποιήματα.
Η μετάβαση στις σελίδες που είναι αφιερωμένες στο κάθε περιοδικό, επιτυγχάνεται με ένα κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο.

Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού
 Ανθολόγιο αναγνώσεων από τη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία, σε ηλεκτρονική μορφή. Η αρχική ταξινόμηση είναι αλφαβητικά, κατά συγγραφέα. Δίπλα στον τίτλο του κάθε κειμένου δηλώνεται η προέλευσή του.
www.snhell.gr/lections/writers.asp

β. Συγγραφείς
Δ
Δημουλά, Κική
www.geocities.com/Athens/Atrium/5562/dimoula/main.htm

Ανθολογία ποιημάτων
Εγγονόπουλος Νίκος  www.engonopoulos.gr
Περιλαμβάνει βιογραφία του ποιητή, ποιήματά του και αρκετούς πίνακές του. Η τεχνολογία έχει αξιοποιηθεί δημιουργικά καθώς έχουμε τη δυνατότητα να δούμε έναν πίνακά του σε σχέδιο και να προσθέσουμε εμείς τα χρώματα ώστε να τον δούμε στην τελική του μορφή.
Μπορεί να αξιοποιηθεί για να δημιουργήσουν οι μαθητές μία πολυμεσική παρουσίαση της αρεσκείας τους συνδυάζοντας λόγο και εικόνα.
Ελύτης Οδυσσέας  http://space.tin.it/arte/gkouts/
Χρονολόγιο, ποιητικές συλλογές: Το Άξιον Εστί (πλήρες), Το Μονόγραμμα (πλήρες), Έξι και μία τύψεις για τον ουρανό (πλήρες), Άσμα ηρωικό και πένθιμο (πλήρες), Μαρία Νεφέλη (απόσπασμα), Ήλιος ο Πρώτος (απόσπασμα), ποιήματα («Η Τρελή Ροδιά», «Η Πορτοκαλένια», «Του Αιγαίου», η ομιλία από τη βράβευσή του με Νόμπελ, κολάζ, φωτογραφίες,. (ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά)
 
Εμπειρίκος www.embiricos2001.gr
Κόμβος για τον ποιητή. Περιλαμβάνει ανθολόγιο κειμένων, απαγγελίες του ποιητή, βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία, βιβλιογραφία, μανιφέστα του υπερρεαλισμού.
Το γεγονός ότι έχουμε τη δυνατότητα να συνδυάσουμε ποιήματα με απαγγελία εύκολα και γρήγορα συνιστά υπηρεσία προστιθέμενης αξίας για το μάθημά μας. Η σελίδα είναι καλοσχεδιασμένη και εύκολη στην πλοήγησή της.

Καβάφης   http://www.kavafis.gr/
Η ηλεκτρονική έκδοση του Αρχείου Καβάφη είναι έργο του Σπουδαστηρίου Nέου Eλληνισμού. Περιλαμβάνει όλα τα έργα του ποιητή και πλούσιο ανέκδοτο υλικό, όπως αυτό προκύπτει από την συνεχιζόμενη μελέτη του Αρχείου του. Περιλαμβάνει επίσης γενικές πληροφορίες για τον Καβάφη, αλλά και ειδικότερες για την πρόσληψη και απήχηση της Καβαφικής ποίησης παγκοσμίως, σε συνεργασία με την Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών «Κ.Π. Καβάφης» του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν (ΗΠΑ).
http://cavafis.compupress.gr/index3.htm Ανθολόγηση, αναγνώσεις, ανάλυση ιστορικών και μυθολογικών προσώπων
Ποιήματα και ηχητικά αρχεία (τραγούδια σε στίχους Καββαδία)
Καζαντζάκης Νίκος , Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου - Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών Σελίδες Νίκου Καζαντζάκη www.historical-museum.gr/kazantzakis/
Αποκτούμε πρόσβαση σε ποικιλία πληροφοριών για το Νίκο Καζαντζάκη (φωτογραφίες, αυτόγραφες επιστολές, αρχεία ήχου με τη φωνή του συγγραφέα, αναλυτική εργογραφία και βιβλιογραφία, σύντομα επιστημονικά μελετήματα κ.λπ). Μας παρέχεται η δυνατότητα να συγκρίνουμε τις πληροφορίες καθώς και να αντιπαραβάλουμε διαδοχικές μορφές κειμένου.
Καρυωτάκης Κώστας http://karyotakis.awardspace.com
Περιλαμβάνονται: η βιογραφία του ποιητή, το σύνολο των ποιημάτων του (Ο πόνος του Ανθρώπου και των πραγμάτων, Νηπενθή, Ελεγεία και Σάτιρες, Τα τελευταία ποιήματα, Εφηβικοί στίχοι, Νεανικά ποιήματα), τα πεζά του έργα, οι μελέτες του, οι μεταφράσεις του, αρχείο φωτογραφιών, χρονολόγιο και σύνδεσμοι με άλλους τόπους λογοτεχνικού ενδιαφέροντος.
Τα ΑΠΑΝΤΑ του Καρυωτάκη μπορείτε να τα αναζητήσετε στο Παπάκι, ηλεκτρονικό περιοδικό του Παντείου.

 Μ
Μπακόλας Νίκος www.macedonia.org.uk/bakolas
Ιστοσελίδα του συγγραφέα. Kατασκευασμένη από τον γιο του, ειδήμονα στην τεχνολογία. Βιβλία, βραβεία, εργογραφικό κ.ά. Ο Ν. Μπακόλας ήταν ο πρώτος νεοέλληνας συγγραφέας που παρέθεσε ηλεκτρονική διεύθυνση στα βιβλία του.


Πανσέληνος Αλέξης - η ιστοσελίδα του συγγραφέα, συντηρείται από τον ίδιο
Πολυδούρη
www.geocities.com/mpolidouri/Polidouri.html χρονολόγιο, ποιητικές συλλογές, αρθογραφία


Μουσείο Ξενόπουλου στη Ζάκυνθο
Παρουσίαση του μουσείου με φωτογραφίες και χρονολόγιο της ζωής του συγγραφέα
http://www.zakynthos-net.gr/xenopoulos


Σεφέρης
Γιώργος Σεφέρης 
Εργα του και αναγνώσεις από το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού
http://www.snhell.gr/anthology/writer.asp?id=44
Ο Γιώργος Σεφέρης και το BBC http://www.bbc.co.uk/greek/seferis.shtml
Βραβείο Νόμπελ 1963 από τη σελίδα των Nobel η ομιλία αποδοχής του βραβείου και μια διάλεξη του ποιητή επί τη ευκαιρία της επιδόσεως του βραβείου του με θέμα «Some Notes on Modern Greek Tradition».

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΙΟΧΟΥ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΓΙΑ ΦΙΛΟ-ΛΟΓΟΥΣ...

ΑΠΟ ΤΟ http://users.otenet.gr/~aker/Istoselides.htm

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Academie de Toulouse liste de textes grecs numerises (λίγα αρχαία ελληνικά κείμενα)Accueil de Persée (γαλλικά επιστημονικά περιοδικά)
Aesop's Fables (αρχαίο κείμενο και μεταφράσεις)Alex Catalogue of Electronic TextsAncient & Medieval electronic texts (σύνδεσμοι)
Ancient Greek Online library
(αρχαία ελληνικά κείμενα σε αγγλική μετάφραση)
Ancient Greek Religion (σύνδεσμοι)Aoidoi Greek Poetic Texts (αρκετά αρχαία ποιητικά κείμενα)
AOIDOI Links (σύνδεσμοι - αρχαία ελληνικά κείμενα)ASGLE Home (CWRU) (επιγραφικά δεδομένα - σύνδεσμοι) Ashmolean Museum - The Parian Marble (Πάριον χρονικόν - αρχαίο κείμενο και αγγλική μετάφραση)
ATHENA LITERATURE, BOOKS, LISTS
bibliotheca Augustana (αρχαία ελληνικά κείμενα)Bibliotheca Classica Selecta - Accueil (αρχαία ελληνικά και λατινικά κείμενα, γλωσσικά εργαλεία)Bibliotheca virtualis (πλούσια φιλοσοφική βιβλιοθήκη - σύνδεσμοι)
Byzantium The Byzantine Studies Page
BUBL LINK - 515 Internet Resources Greek history
Catalogue of Digitized Medieval Manuscripts
(ψηφιοποιημένα μεσαιωνικά χειρόγραφα)
DigitalBookIndex World's Virtual Library (76,000+ FREE eBooks, eTexts, On-Line Books, eDocuments)
Directory of open access journals (διεθνή ηλεκτρονικά περιοδικά)EAWC Ancient Greece
ekivolos (σχολικά κείμενα και αναλύσεις)
Elementalisme (Προσωκρατικοί - αρχαίο κείμενο και γαλλική μετάφραση)
Encyclopedia Mythica
Epigraphical Database -- beta version (αρχαίες ελληνικές επιγραφές)
EpistemeLinks.com Philosophy Electronic Texts Main Page (σύνδεσμοι)
E-Texts
(φιλολογικά, φιλοσοφικά, θεολογικά κείμενα σε ιταλική κυρίως μετάφραση)
Free Ebooks List - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ & ΚΕΙΜΕΝΑ

free-ebooks.gr Home (δωρεάν βιβλία για "κατέβασμα")
Gallica, bibliothèque numérique de la Bibliothèque nationale de France
Great Books Index
Greek Electronic Texts - Classics Links
Gr.Lekture (αρχαία ελληνικά κείμενα και γερμανική μετάφραση)
Gr.Lekture (πολλά αρχαία ελληνικά κείμενα, γερμανική μετάφραση και παρατηρήσεις)GREEK LITERATURE - KATERINA SARRI WEBTOPOS (σύνδεσμοι)
Greek Texts with Translation (αρκετά αρχαία ελληνικά κείμενα και αγγλική μετάφραση)Gutenberg (πλήρη βιβλία στην αγγλική γλώσσα)Hellinomnimon (ελληνικά φιλοσοφικά και επιστημονικά βιβλία 1600-1821)
Heraclitus, Parmenides, Homere, Platon, Eschyle (αρχαίο κείμενο, γαλλική και αγγλική μετάφραση)http--www.magister.msk.ru-library (Όμηρος, Πλάτων, Πλωτίνος, Βίβλος σε γραμματοσειρά Lucida Sans Unicode)IEEE Xplore - Browse Conference Proceedings ILSP Greek Corpus (εθνικός θησαυρός ελληνικής γλώσσας)
Index to Electronic Antiquity Journals
International Children's Digital Library (παιδικά βιβλία σε πολλές γλώσσες)
Internet Ancient History Sourcebook Greece (πηγές, κείμενα)
JOURNALS - UNIVERSITY OF MACEDONIA-LIBRARY (περιοδικά στο Διαδίκτυο)
LacusCurtius - Roman Texts (λατινικά κείμενα και αγγλική μετάφραση, ελληνικά σε αγγλική μετάφραση)
Langues anciennes choix de liens (αρχαίες γλώσσες - σύνδεσμοι)
Les Jardins de Lucullus ~ Langues anciennes  latin-grec
(λίγα λατινικά και ελληνικά κείμενα)
Liens Philosophie - Gymnase de Morges (σύνδεσμοι φιλοσοφίας)
List of online magazine archives - Wikipedia, the free encyclopedia
(διεθνή ηλεκτρονικά περιοδικά)List of online newspaper archives - Wikipedia, the free encyclopedia (διεθνείς ηλεκτρονικές εφημερίδες)
Lyriques grecs introduction (αρχαίο κείμενο σε γραμματοσειρά Athenian)Malaspina Great Books Home PageManuel Barbera, Corpus based computational linguistic resources. General E-Texts (§ 2.3).
ManyBooks.net - Free eBooks for your PDA, iPod, or eBook Reader
Medieval Sourcebook Introduction
(μεσαιωνικές πηγές - σύνδεσμοι)
Multilingual Philosophy Etexts
(φιλοσοφικά κείμενα σε αγγλική κυρίως μετάφραση - σύνδεσμοι)nltexts.html (νεολατινικά κείμενα)
Noctes Gallicanae index general (λίγα λατινικά και ελληνικά κείμενα)Papyri.info (με δυνατότητα αναζήτησης)Papyrus Archive [Duke]
Paracalypsis
(εκκλησιαστικά κείμενα)Patrologia Graeca (πατερικά κείμενα)
Perseus (Νέα σελίδα - όλα τα βασικά αρχαία ελληνικά και λατινικά κείμενα και αγγλική μετάφραση - για τον τρόπο εμφάνισης των Ελληνικών βλέπε Unicode)
Pomoerium - Virtual Libraries and Collections - Ressources
(βιβλιοθήκες, συλλογές - σύνδεσμοι)
Project Gutenberg Australia free ebooks ebook etext etexts
Reading Ancient Greek Texts (σύνδεσμοι)
Sacred Texts The Classics (ιερά κείμενα - ελληνικά και ξένα)ScienceDirect - Browse Journals and Books - Alphabetically
Scribd
(δωρεάν βιβλία για "κατέβασμα")
Site philosophique de l'Académie de Lyon sélection de sites
(βιβλιοθήκες - σύνδεσμοι)
Texte si traduceri - Filosofia Antica si Medievala (αρχαία ελληνικά και λατινικά φιλοσοφικά κείμενα)Textes grecs au lycee (αρχαία ελληνικά κείμενα στα γαλλικά λύκεια)
Textes originaux en ligne (πρωτότυπα κείμενα - σύνδεσμοι)
TEXTKIT - Greek and Latin Learning Tools
Theoi E-Texts Library of Classical Greek & Roman Literature  (αρχαία ελληνικά και λατινικά κείμενα σε αγγλική μετάφραση)
The Classics Page at Ad Fontes Academy
(αρχαία ελληνικά και λατινικά κείμενα - σύνδεσμοι)
The Greek Word - (αποσπάσματα αρχαίων ελλήνων συγγραφέων και αγγλική μετάφραση)
the green library (λίγα αρχαία ελληνικά κείμενα σε PDF)
The Internet Classics Archive 441 searchable works of classical literature
The Internet Encyclopedia of Philosophy
The Internet Public Library
The Original Orthodox Greek New Testament (Καινή Διαθήκη - αναγνωρισμένη έκδοση)
The Word' bible freeware Bible texts' downloads (Βίβλος - πρωτότυπο, μεταφράσεις)
The On-Line Books Page
The Poems of Sappho Index (αρχαίο κείμενο)
The Divine Sappho (αρχαίο κείμενο και αγγλική μετάφραση)
The Stoa Consortium (σύνδεσμοι για κλασικές σπουδές)TIME Magazine Archives - TIME Archives - TIME Magazine Back IssuesTITUS INDEX (λίγα αρχαία ελληνικά κείμενα)
TLG (Thesaurus Linguae Graecae - αρκετά αρχαία ελληνικά κείμενα - για τον τρόπο εμφάνισης των Ελληνικών βλέπε Unicode)Unicode Homer Index (Ιλιάδα, Οδύσσεια - αρχαίο κείμενο)
VoS - Voice of the Shuttle (σύνδεσμοι)
VS-Inhalt (Προσωκρατικοί - αρχαίο κείμενο)
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
εξικογραφικά δελτία)Ανέμη (ψηφιακή βιβλιοθήκη νεοελληνικών σπουδών Πανεπιστημίου Κρήτης)
Αντίβαρο! Ηλεκτρονικό περιοδικό - Antibaro
ΑΡΧΑΙΑ  ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΚΕΙΜΕΝΑ (μερικά αρχαία ελληνικά κείμενα)
ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ (σε νεοελληνική μετάφραση)Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Βιβλιοθήκη ΑΠΘ
Βικιθήκη
(δωρεάν βιβλία για "κατέβασμα")
ΒΠΚ Ψηφιακή Βιβλιοθήκη και Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Πληροφόρησης
ΒΠΚ Ψηφιακές Συλλογές - Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 (ΣΙΜΑΕ)
Διαγλωσσική μετάφραση
(λογοτεχνικά και κριτικά κείμενα)
Δίκτυο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών - HEAL-Link
ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΚΛΑΣΙΚΩΝ (μερικά αρχαία ελληνικά κείμενα)ΕΑΕ-Αρχειακά (μεγάλες βιβλιοθήκες - σύνδεσμοι)
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος - Κατάλογοι
Εθνική Βιβλιοθήκη - Επιστημονικές επετηρίδες πανεπιστημίων
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας - Ψηφιακές Συλλογές - Εφημερίδες
ΕΚΤ - Υπηρεσίες - Ψηφιακή Βιβλιοθήκη - Ηλεκτρονικά Περιοδικά
ΕΚΤ - Ψηφιακές Βιβλιοθήκες
ΕΛΙΑ
(Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο)
Ελληνική Πατρολογία (Migne)
Εργαστήριο-Βάση Δεδομένων
(συγγραφείς, ερευνητές -πολλοί σύνδεσμοι)Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας (ψηφιακή βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)
Ηλεκτρονικά περιοδικά Ελληνικοί τίτλοι

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Βιβλιοθηκών ΕΚΠΑ
Θεογονία βιβλιοθήκη, μεταφορτώσεις
(Ιλιάδα, Θεογονία, Βιβλιοθήκη Απολλοδώρου, Ορφικοί ύμνοι, Σαλούστιος, Αντωνίνος Λιβεράλις)
Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσης
(διάφορα κείμενα - έργο εν εξελίξει)
Θρακικός Ηλεκτρονικός Θησαυρός
Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας
(εκπαιδευτικά κ.ά κείμενα)
ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ (πρωτότυπο κείμενο, εκδ. Οικουμενικού Πατριαρχείου)Καταχωρημένα Περιοδικά (ελληνικά λογοτεχνικά περιοδικά)
Κοσμόπολις
(ελληνικά φιλολογικά περιοδικά)Λόγιος Ερμής (περιοδικό)
Μεσαιωνικά κείμενα
(Χρονικόν του Μορέως, ομιλία Κ. Παλαιολόγου, Ιστορία Αλώσεως Θεσσαλονίκης)
Μικρός Απόπλους (αρκετά αρχαία ελληνικά κείμενα με μετάφραση και διάφορα φιλολογικά, λογοτεχνικά, ιστορικά κείμενα)ΜΥΡΙΟΒΙΒΛΟΣ Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Εκκλησίας της Ελλάδος (θρησκευτικά, λογοτεχνικά, φιλοσοφικά κ.ά. κείμενα)
Ναός Ελληνοπρεπούς Γνώσεως (αρχαία κείμενα μεταφρασμένα και πρωτότυπα μονοτονικά)
Ο Κλασικός Αναγνώστης (Όμηρος, Ηρόδοτος - κείμενο, μετάφραση)
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ
Πανεπιστήμιο Πατρών - Υπηρεσίες - Βιβλιοθήκη
ΠΑΝΘΕΟΝ - ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
(αρχαία κείμενα μεταφρασμένα και πρωτότυπα μονοτονικά)Πλειάς (ελληνικά ηλεκτρονικά περιοδικά)
Συλλογή Ψηφιοποιημένων Τεκμηρίων - Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Το εικονικό σχολείο, the sciences of education online, 3.2
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου
 

ΜΝΗΜΕΙΑ - ΜΟΥΣΕΙΑ - ΠΗΓΕΣ
Archaeological Resource - Links (σύνδεσμοι - αρχαιολογικές πηγές)
Ancient Greek and Roman Coins 2004 Version
(αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά νομίσματα)
Ancient Greek Coin (αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά νομίσματα)
Ancient Greek Inventions (αρχαίες ελληνικές εφευρέσεις)Ancient Greek Music (αρχαία ελληνική μουσική - θεωρία, πηγές)
ANCIENT GREEK MYTH - Home Page (σύνδεσμοι - πηγές, κείμενα)
Ancient Greek Religion (σύνδεσμοι - πηγές, μνημεία)ART HISTORY RESOURCES ON THE WEB Contents (ιστορία της τέχνης - σύνδεσμοι, πηγές, μνημεία)
BUBL LINK - 515 Internet Resources Greek history (πηγές, κείμενα)
Didaskalia (αρχαίο θέατρο)FORVM ANCIENT COINS (αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά κ.ά. νομίσματα)
http--www.e-yliko.sch.gr-
(υλικό φιλολογικών μαθημάτων)
http--www.theatron.co.uk- (αναπαραστάσεις αρχαίων θεάτρων)
Humanities (πηγές, κείμενα)
Internet Ancient History Sourcebook Greece (πηγές, κείμενα)Links for Students in Classics (σύνδεσμοι - πηγές, κείμενα)
Louvre Museum Official Website (μουσείο Λούβρου)Medieval Sourcebook Introduction (μεσαιωνικές πηγές - σύνδεσμοι)
Museums Virtual Library museums pages (VLmp) (σύνδεσμοι - μουσεία)Perseus (αρχαία ελληνικά νομίσματα)
Resources (σύνδεσμοι - πηγές, κείμενα)
Skenotheke Images of the Ancient Stage, Univ. of Sask. (εικόνες αρχαίου ελληνικού θεάτρου)
The Ancient City of Athens - Home (πηγές, μνημεία)The Ancient Greek World (αρχαίος ελληνικός κόσμος)
The Glory that was Greece
(αρχαία ελληνική δόξα)
Vatican the Holy See (μουσείο Βατικανού)
Welcome to the British Museum (βρετανικό μουσείο)
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΚΑΙΡΑΤΟΣ (πηγές, μνημεία, σύνδεσμοι)Η Ζωφόρος του Παρθενώνα
Νόμος και Φύση
(άρθρα και θέματα φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος)Πανδέκτης Κοινότητες και Συλλογές (ψηφιακός θησαυρός ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού)Υπηρεσίες Βιβλιοθήκης Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου - Ηλεκτρονικά Βιβλία
Υπουργείο Πολιτισμού: Μουσεία, Μνημεία και Αρχαιολογικοί Χώροι της Ελλάδας
Συνδέσεις (ιστορία, πολιτική, κοινωνία)

ΙΣΤΟΡΙΑ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
A History of Greece
AJA American Journal of Archaeology
Ancient Greek History on the WWW  
(αρχαία ελληνική ιστορία - σύνδεσμοι)
Hellenic History
History Links  
(Σπάρτη, Αθήνα, Ρώμη, Χριστιανισμός - σύνδεσμοι)History of Greece - KATERINA SARRI WEBTOPOS
Modern European and Greek History - Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία
Roman Emperors - DIR--De Imperatoribus Romanis
The Encyclopedia of World History, Sixth Edition. 2001
Thomas R. Martin, An Overview of Classical Greek History from Mycenae to Alexander
(αρχαία ελληνική ιστορία)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Νεότερη Ελληνική Ιστορία και τα γεγονότα που τη διατρέχουν μέσα από έργα τέχνης της εποχής τους, της Αμαλίας Κ. Ηλιάδη
Μαθήματα ιστορίας σχεδιασμένα σύμφωνα με τα σχολικά εγχειρίδια του Γυμνασίου


ΓΛΩΣΣΑ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ABnet Ο Κόμβος της Ελληνικής Γλώσσας
ANCIENT GREEK MYTH - Home Page (σύνδεσμοι)
Center for Hellenic Studies
(Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ)
Classics Reading Room Reference Guide (σύνδεσμοι)Culture ana-mpa.gr (λογοτεχνικά κείμενα, βιογραφικά συγγραφέων κ.ά.)
Didaskalia (αρχαίο θέατρο)
ECOLINKS Λογοτεχνία και Γλώσσα - Φιλολογικές σελίδες
elogos.gr Λογοτεχνία. Περιοδικό & Πύλη για την Ποίηση και την Πεζογραφία
e-poema.eu poetry e-zine (ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποίηση)
Faculty of Classics, University of Oxford
Free Online Resources - Links to helpful Greek sites
Grammaire grecque, par Didier Fontaine - Greek Grammar, by Didier Fontaine
Greek Grammar
Greek Language and Linguistics Gateway
Greek Research (αρχαιοελληνικές μελέτες στην αγγλική, σύνδεσμοι)
Greek Resources, Grammars, Corpora, Fonts, Utilities, Greek Spellcheckers
HUMANITAS AC PIETAS
Humanities (σύνδεσμοι για Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη)http--www.theatroedu.gr- (θέατρο στην εκπαίδευση)
http--www.e-yliko.sch.gr-
(υλικό φιλολογικών μαθημάτων)
KALOS
(κλίση ρημάτων, ονομάτων αρχαίας ελληνικής - νέα έκδοση)
LANGUAGES-ON-THE-WEB BEST ANCIENT GREEK LINKS
lexima.gr - Καλωσορίσατε!
(λογοτεχνικό περιοδικό και πύλη)
Links for Students in Classics

LOGOS - Universal Conjugator (κλίση των ρημάτων της νέας ελληνικής και άλλων γλωσσών)
Manuel Barbera, Corpus based computational linguistic resources. General E-Texts (§ 2.3).
Online Resources of Greek Literature (σύνδεσμοι)
PAGINA PHILOLOGIAE
Poeticanet - Σύγχρονη ποίηση (ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποίηση)
Poets' Corner - Home Page
(ηλεκτρονικό περιοδικό για την παγκόσμια ποίηση)
Recursos para Clαsicas en Internet
(σύνδεσμοι για Αρχαία Ελλάδα και Ρώμη)
Resources (σύνδεσμοι για Κλασικά Γράμματα)
Ryan-Ancient Languages and Scripts
Search for dictionary headwords (λεξικό Liddell-Scott και Ομηρικό)
SIL Home Page (γλώσσα, γλωσσική τεχνολογία)
Stoa Welcome to the Suda On Line (SOL) (λεξικό ΣΟΥΔΑ)
The Bryn Mawr Classical Review
the LAND of GODS Hellenic Literature, Poetry & More.. by Kostas DouridasTLG (Thesaurus Linguae Graecae)Yamada Language Center
Yfos-magazine Welcome
(λογοτεχνικό περιοδικό)BYZANTINH ΛOΓOTEXNIAΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου - 08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
ΕΘΕΓ - Εθνικός Θησαυρός Ελληνικής Γλώσσας
εκπαίδευση και θέατρο
ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ - ΕΕΛ
Ηλεκτρονικός Κόμβος (διδασκαλία ελληνικής γλώσσας)
η Πύλη για την ελληνική Γλώσσα
(μελέτες, διδασκαλία, εργαλεία κ.ά.)
Θεατρικό Έργαστήρι Καρδίτσας
Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου
Κέντρο Ελληνικής ΓλώσσαςΜελοποιημένη Ελληνική Ποίηση
ΠΟ.Θ.Ε.Γ (Πολιτιστικός Θησαυρός Ελληνικής Γλώσσας)
Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού

Στοά τού Βιβλίου (εκδότες, συγγραφείς, βιβλιοπωλεία, φορείς)σύγχρονη ελληνική ποίηση
Σύγχρονοι Συγγραφείς - Έκθεση βιβλίου της Φραγκφούρτης 2001 - Ελλάδα τιμώμενη χώρα
Συμπόσιο Ποίησης
Φρυκτωρίες (διδασκαλία της Ελληνικής στα πανεπιστήμια του εξωτερικού)
 

ΠΟΙΗΤΕΣ - ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΙ
Θεόδωρος Γρηγοριάδης
Engonopoulos - Εγγονόπουλος
Embirikos
ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ

Nikos Kavvadias !
ITHAKA - A Tribute to Constantine P. Cavafy
Constantine P. Cavafy
kavafis
Κ.Π. Καβάφης - Ο Επίσημος Δικτυακός Τόπος του Αρχείου Καβάφη
Nikos Kazantzakis

Κώστας Καρυωτάκης Ποιήματα
Φώτης Κόντογλου
ΚΕΙΜΕΝΑ - Modern Greek literature online
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ
(διάφοροι ποιητές)
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
ΠΟΙΗΤΕΣ (σύγχρονη ελληνική ποίηση)
http--politikokafeneio-com.anatolikos.net-megaloi- (διάφοροι ποιητές)
Giorgos Seferis - O ποιητής του Ελληνισμού
Σκαρίμπας
Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού (διάφοροι πεζογράφοι και ποιητές)
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (ποιητές, σύνδεσμοι)ECOLINKS Λογοτεχνία και Γλώσσα - Φιλολογικές σελίδες (διάφοροι πεζογράφοι και ποιητές - σύνδεσμοι)Εθνικό Κέντρο Βιβλίου - 08. Τράπεζα δεδομένων - Αρχεία
ΠΟ.Θ.Ε.Γ (Πολιτιστικός Θησαυρός Ελληνικής Γλώσσας)

ΛΕΞΙΚΑ - ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΕΣ
A Dictionary of Greek and Roman Antiquities (1890) (eds. William Smith, LLD, William Wayte, G. E. Marindin) (Perseus)
A dictionary of Greek and Roman biography and mythology (ed. William Smith) (Perseus)
A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology Ed. by William Smith
A Dictionary of Greek and Roman Geography (1854)
(Perseus με αναζήτηση)
A Dictionary of Greek and Roman Geography (1854) (ed. William Smith)
(Perseus)
All available English dictionaries
dictionnaire en ligne - langues LEXILOGOS (δίγλωσσα λεξικά όλων σχεδόν των γλωσσών)
Encyclopaedia Britannica
Encyclopedia Mythica (μυθολογική εγκυκλοπαίδεια)ILSP Greek Corpus (εθνικός θησαυρός ελληνικής γλώσσας)
LEXICOOL.COM - Translation dictionaries online (δίγλωσσα και πολύγλωσσα λεξικά πολλών γλωσσών)
Merriam-Webster Online (λεξικό αγγλικής γλώσσας)
Modern Greek Dictionary, Modern Greek Dictionaries, Lexica, Lexicon, Λεξικό, λεξικά, ελληνικά
Online Etymology Dictionary (ετυμολογικό λεξικό της αγγλικής γλώσσας)
OTENET Systran Plus
(πολύγλωσση αυτόματη μετάφραση)
Perseus Table of Contents (λεξικά - γλωσσικά εργαλεία κλασικών γλωσσών)
Philosophical Dictionary
Search for dictionary headwords (λεξικό Liddell-Scott και Ομηρικό καθώς και λατινο-αγγλικό)Smith's Bible Dictionary on StudyLight.orgWhatis.com, the leading IT encyclopedia and learning center (online εγκυκλοπαίδεια για τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών -ΤΠΕ)
Βικιπαίδεια (ελληνική εγκυκλοπαίδεια)
Δίγλωσσα Λεξικά (ελληνο-αραβικό, ελληνο-ρωσικό, ελληνο-τουρκικό λεξικό)
Ηλεκτρονικά Λεξικά (λεξικό Τριανταφυλλίδη, Κριαρά, Γεωργακά αγγλο-ελληνικό, Αναστασιάδη-Συμεωνίδη αντίστροφο)Ηλεκτρονικά Λεξικά (λεξικό Τριανταφυλλίδη, Κριαρά, Γεωργακά αγγλο-ελληνικό, Αναστασιάδη-Συμεωνίδη αντίστροφο, γλωσσολογικών όρων, Αρχαίας Ελληνικής)
λεξικά (σύνδεσμοι για λεξικά και εγκυκλοπαίδειες)
ΛΕΞΙΚΟ - LEXICON Greek-English-Greek dictionary
(ελληνο-αγγλικό και αγγλο-ελληνικό λεξικό)
Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής
Τουρκικά λεξικά

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΕΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Antioch (πρόγραμμα πολυτονικής πληκτρολόγησης)
CLASSICAL GREEK UNICODE
Classics Resources in Internet Computers_and_Software
files (epigraphic fonts)
Free greek unicode fonts for New Testament
Greek Extended - Test for Unicode support in Web browsers
Greek Fonts
Greek Fonts Download
Greek fonts - The Utilities (προγράμματα πολυτονικής πληκτρολόγησης)
http--www.komvos.edu.gr-arxaia-polytonikes.htm
Links to Fonts and Keyboards
Meander's Nod Greek Font to Unicode Converter (μετατροπέας Unicode)
MultiKey (πρόγραμμα πολυτονικής πληκτρολόγησης)
Multilingual Unicode TrueType fonts in the Internet
MUSAIOS Software for TLG and PHI CD-ROMs
Polytonic Greek fonts - The Fonts
Polytonic Greek Unicode Fonts
Scriptorium
[Stoa Consortium] Unicode Polytonic Greek for the World Wide Web (UPGW3)
Tavultesoft Keyman (πρόγραμμα πολυτονικής πληκτρολόγησης)
The Little Greek Guide to Fonts for New Testament Greek
Unicode Font Utilities (προγράμματα πολυτονικής πληκτρολόγησης)
Unicode Fonts mit Extended Greek
Unicode Polytonic Greek Fonts
 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
alfavita.gr Ειδήσεις - Επικαιρότητα - Εκπαίδευσηaltasearch-Τα πάντα για την εκπαίδευση
AUAP American Universities Admission Program
e-Κιμωλία εκπαιδευτική πύληe-Paideia
e-selides.gr - Διαδικτυακές Σελίδες Παιδείας
eduportal.gr
EUROPA - Education and Training - EUROPA - Education and training home page
European Schoolnet http--epimorfosi.cti.gr-certification-index.html (πιστοποίηση εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ)
http--www.theatroedu.gr- (θέατρο στην εκπαίδευση)
Pathways to School Improvement
PedagoNet - Learning Resources Search Engine
PEDIA The Greek Educational Web Server
Plefsis.gr
RateMyTeachers.gr (αξιολόγηση εκπαιδευτικών και μαθημάτων από μαθητές)
Schools.gr - Ο Πανελλαδικός Οδηγός της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης
Special Education Προσέγγιση στη δυσκολία - στην αναπηρία - στο άτομο - στην οικογένειαTeachers.Net - TEACHER RESOURCES
Teachnet.Com - Brainstorm of the Day
Welcome toThe Complete School Index school.gr
http://www.ekp.gr/index.php
Αντιτετράδια της ΕκπαίδευσηςΓέφυρες Παιδείας
ΕΔΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
εκπαίδευση και θέατρο
Εκπαιδευτική Πύλη Νοτίου ΑιγαίουΕκπαιδευτική Πύλη ΥπΕΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ AlfaVita έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση - συνεχής ροή ειδήσεων
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις τεχνολογίες της πληροφορίας & της επικοινωνίας
Επιμόρφωση καθηγητών της Ε.Ε. στο μάθημα των αρχαίων ελληνικών
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Θεατρικό Έργαστήρι ΚαρδίτσαςΘέματα παιδείας
Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας
ΟΛΜΕ - Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Πανελλήνια Ένωση ΦιλολόγωνΠανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Αγωνιστική συνεργασία
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΕΔΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ
Εκπαιδευτική νομοθεσία (Σόλων Ευστρατίου)
Εκπαιδευτική Πύλη Νοτίου Αιγαίου - Νομοθεσία
ΟΛΜΕ - Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης


ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Apodimos.com
Foundation of the Hellenic World (IME) (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού)
Hellenic Network
Nostos - Hellenic Information Society (UK)
'Αγιον Όρος - Κεντρική σελίδα - Home page
ΕΙΕ - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου - Αρχική ΣελίδαΕθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης - ΕΚΤ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ
Οικουμενικόν Πατριαρχείον - Ecumenical Patriarchate
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ